Tuusjärvi-Hiidenlahti

 
SYDÄMELLINEN,
SYKKIVÄ SATELLIITTIKYLÄ KUOPION KUPEESSA
 
 
 
Tuusjärven ja Hiidenlahden kylät sijaitsevat Kuopion kupeessa, jossa on historian havinaa sekä nykymeininkiä. Seutu on Pohjois-Savon vanhinta asuinaluetta, onhan alueellamme kivikautinen asuinalue. Löydöt viittaavat, että asukkaita on ollut jo 10 500 vuotta sitten. Maanviljelystä on harjoitettu jo 1600 -luvulla kuten sitä harjoitetaan alueella nykyäänkin. Hyvät liikenneyhteydet Kuopioon houkuttelee maallemuuttajia sekä kesäasukkaita.
 
Tuusjärvi sijaitsee vt 9 varrella (Kuopio-Joensuu). Tuusjärveltä on noin 13 km Tuusniemelle sekä Riistavedelle ja Kuopioon on matkaa noin 50 km. 
 
Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistys ry. toimii alueella järjestäen kyläläisille erilaisia virkistys- ja tiedotustilaisuuksia. 

Koivulahden retkisatamassa on vierasvenelaituri, veneiden laskupaikka, uimaranta, uimakopit, grillikota, varastorakennus ja huussi. Uusimpana rakennelmana on luontotorni. Retkisatama on vapaasti kaikkien käytössä. Toivotaan, että paikka pidetään kunnossa ja jokainen siistii jälkensä, jotta seuraavankin kävijän on mukava tulla sinne.

Puolen kilometrin päässä retkisatamasta on Myllykoski, jossa voi käydä ihailemassa pienen kosken kuohuja ja vanhan ajan rakennusperinteitä. Koivulahden retkisatama sijaitsee Koivulahdentiellä, noin 3 kilometrin päässä valtatiestä. 
 
Perinteinen voimistelu- ja urheiluseura Tuusjärven Tuiske on taas virinnyt vireään toimintaan. Seura järjestää jalkapallon, pesäpallon ja sählyn pelaamista sekä tanssikursseja. Kerran vuodessa on talvella Tuiske-pilkki pilkkikisat ja kesällä Traktorin vetokisat. Lisäksi seura järjestää muita tilaisuuksia kuten uimahalliretkiä.
Seuran omilla nettisivuilla voi käydä tutustumassa tarkemmin seuran toimintaa osoitteessa:
 
 
Tervetuloa mukaan kylän toimintaan!
 

Tuusjärvi-Hiidenlahti kyläyhdistys
 
Puheenjohtaja

Inkeri Eriksen

Viitamäentie 103, 71210 Tuusjärvi

inkerimarja.eriksen(at)gmail.com

040 577 8178