Täällä pääset lukemaan kunnanjohtajamme Timo Kiviluoman mietteitä blogin muodossa.
25.6.2025
Tätä blogia kirjoitellessani juhannus on jo ohitettu ja niin kunta kuin koko valtakuntakin ovat kääntymässä loma-asentoon. Keväällä käytiin kuntavaalit ja uuden valtuustokauden alkamiseen liittyvät päätökset ja toimenpiteet on saatu kunnassa tehtyä. Myös luottamushenkilöiden koulutukset on jo toteutettu tai toteutuksessa. Syksylle jäi vielä koulutuksessa talousosio.
Syksylle on kertynyt tavanomaisten rutiinien lisäksi myös muuta askaretta. Näistä merkittävin on kunnan tärkeimmän asiakirjan, kuntastrategian laatiminen puhtaalta pöydältä. Nykyinen kuntastrategia on alun perin vuodelta 2018 ja sitä on toki päivitetty kuntalain edellyttämällä tavalla. Maailma ja kunnan tilanne ovat muuttuneet nykyisen kuntastrategian valmistumishetkestä paljon.
Nyt on sopiva hetki katsoa myös taaksepäin sen verran, että voi pohtia nykyisen kuntastrategian toimivuutta ja ohjaavaa vaikutusta kunnan toimintaan. Nykyisen kuntastrategian yhtenä kulmakivenä oli strategian selkeyttäminen ja napakoittaminen toimintakäsikirja -tyyppisestä painotuksesta enemmän strategiseen ohjaavuuteen. Asioihin haettiin myös rohkeasti uutta näkökulmaa ja ajattelua. Oman käsitykseni mukaan näissä asioissa ainakin jossakin määrin onnistuttiin, mutta strategian kärjet eivät ehkä kuitenkaan ole nousseet tarpeellisessa määrin arjessa esille. Strategian jalkauttamiseen panostamisesta huolimatta koen strategian jääneen henkilöstölle hieman etäiseksi. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa ja ottaa kokemuksista oppia. Luotan, että saamme uudesta kuntastrategiasta vielä nykyistäkin kompaktimman ja selkeämmän, napakan kokonaisuuden, jossa kunnan tulevat isot askelmerkit ovat selkeästi avattuna. Strategiatyöhön halutaan syksyllä myös kuntalaisten ja kunnan sidosryhmien panosta.
Meneillään oleva merkittävä prosessi on Pohjois-Savon hyvinvointialueen kanssa käytävät vuokraneuvottelut sote-kiinteistöjen uusista vuokrasopimuksista ensi vuoden alusta alkaen. Hyvinvointialueella on suuret säästöpaineet ja toisaalta lähtökohtaoletus on, että perustettava ja vuokraajana toimiva kuntayhtiö toimii vuokranantajana sote-kiinteistöjen vuokrausmarkkinoilla, ellei kunta muuta osoita. Tämä tarkoittaa, että lähtökohtaisesti perittävän vuokran on oltava markkinaehtoinen. Tästä on muodostunut mielenkiintoinen lähtöasetelma vuokraneuvotteluihin. Aika näyttää, mitä prosessin lopputuloksena syntyy.
Toivotan jokaiselle blogin lukijalle hyvää ja rentouttavaa kesää.
Timo Kiviluoma
19.12.2024
Tätä blogia kirjoitellessani vuosi 2024 on jo loppusuoralla ja joulu ihan ovella. Kunnassa tältä vuodelta on kokoukset kokoustettu ja katseet käännetty tulevaan vuoteen. Sydäntä lämmittää myös tuore tieto kunnan saamasta 230.000 euron suuruisesta harkinnanvaraisesta valtionosuuden korotuksesta. Raha tulee tarpeeseen, etenkin kun ensi vuonna kunnan investointibudjetti on tavanomaista suurempi. Kunnan omistamia rakennuksia korjataan, sekä vesi- ja viemärilaitoksen investointi- ja korjausvelkaa puretaan.
Ensi vuosi tulee olemaan kuntasektorilla taloudellisesti tiukka. Näin myös Tuusniemellä. Mikäli tammikuussa toteutuu kunnan metsästä määräalan myynti Vihtaniemestä, tulee kunnan taloustilanteeseen kertaluonteista helpotusta. Uutta kuntia koskevaa asiaa tulee myös ensi vuonna. Ensi vuoden alusta alkaen valtion nykyiset TE-palvelut siirtyvät kuntien vastuulla oleviksi työllisyyspalveluiksi. Tuusniemen kunnan osalta palvelujen tuottajaksi on sovittu Kuopion kaupunki, koska lainsäädännöllä on rajattu työllisyysalueen minimikooksi 20.000 työllisen alaraja. Näin ollen Tuusniemen kunta ei näitä palveluja voi itse yksin tarjota. Samoin kotoutumispalvelut Tuusniemen kunnalle tuottaa uuden lainsäädännön mukaisena ostopalveluna Kuopion kaupunki ensi vuoden alusta alkaen.
Kuntia koskevat uudistukset eivät tule loppumaan tähän. Jo vuosia kuntien uusi normaali on ollut jatkuva muutos. Valtionosuusuudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin on selvä pettymys Tuusniemen kunnan näkökulmasta. Todennäköisyyksien näkökulmasta ajateltuna kunnalla on uudistuksessa selvästi enemmän voitettavaa kuin hävittävää. Uudistuksen pohjatyöksi laadittava selvityshenkilöiden raportti on valmistunut ja se etenee seuraavaksi poliittiseen prosessiin, jossa uudistusaihioon ennakoidaan tulevan suurella todennäköisyydellä vielä muutoksia. Aika näyttää, minkä muotoisen uudistus toteutuu vuoden 2027 alusta alkaen.
Haluan lopuksi toivottaa sinulle, blogini lukija rauhallista joulua 2024 ja hyvää uutta vuotta 2025.
Timo Kiviluoma
kunnanjohtaja
12.6.2024
Vuosi on jo vierähtänyt puoliväliin ja Suomen suvi on kauneimmillaan. Nostan tässä blogissa ajatuksia muutamasta ajankohtaisesta asiakokonaisuudesta. TE-palvelu-uudistuksen valmistelu työllisyysalueella on etenemässä aikataulun mukaan maaliin tämän vuoden loppuun mennessä. Valmistelu on edennyt hyvin. Ensi vuoden alussa on sitten kuntien muodostamien työllisyysalueiden startti TE-palvelujen tuottamiselle. Pitkästä aikaa näyttäisi meneillään olevan uudistus, mikä ei tämänhetkisen tiedon valossa ainakaan heikennä kuntalaisten palveluja nykytilanteesta. Tuusniemellekin on tulossa tarjolle TE-palvelua lähipalveluna ainakin muutamana päivänä kuukaudessa. Osalta asiakaskunnasta näidenkin palvelujen käyttö sujuu jouhevasti digitaalisten palvelukanavien kautta, mutta myös lähipalvelulle ennakoin kysyntää. Ainut huoli TE-palveluihin liittyen minulla on rahoituksen riittävyydestä. Valtio on luvannut sinänsä rahoittaa kunnille itseltään siirtyvän palvelukokonaisuuden täysimääräisesti. Tämänhetkisten lukujen valossa epäilyttää melko vahvasti rahoituksen riittävyys ja lupauksen sanatarkka pitävyys.
Toinen aihepiirini tässä blogissa on valmisteilla oleva valtionosuusuudistus. Valmistelusta on jo hieman väliaikatietoja annettu. Valtionosuusuudistus on supistumassa valtiovarainministeriön hallinnonalan valtionosuuksien uudistukseksi, ja nykytilanteeseen verrattuna kokonaispotin laskevin euromäärin. Eli enimmillään nollasummapelillä toteutetaan valtionosuuksien uudelleenjakoa kuntien kesken vuoden 2026 alusta lukien. Valmistelussa on useampi lähtökohta, joista yksi on nykyjärjestelmään jääneiden rahoituksen sotehäntien katkaisu. Tämän toteutuminen on Tuusniemen kunnan näkökulmasta erittäin tärkeää. Onhan kunnan talouden ahdingon nykytilanteen keskeinen selittäjä pahasti pakkasella oleva peruspalvelujen valtionosuus, mikä muodostui hyvinvointialueiden käynnistymiseen liittyen. Tämä negatiivinen summa kuitataan kunnalta pois muista valtionosuuksista, joita ei sitten kunnan kassaan juurikaan jää tilitettäväksi. Eli Tuusniemen kunta osallistuu tämän erikoisen ilmiön kautta edelleen voimakkaasti sote-palvelujen rahoituskustannusten tosiasialliseen kattamiseen.
Ajankohtainen kuntalaisille merkittävä palvelukokonaisuus on myös sote-palvelujen saatavuus ja toimivuus jatkossa. Perusterveydenhuollon palveluverkkoselvitys on tehty ja kokonaisuus on tätä blogia kirjoittaessani päätöksentekoprosessissa hyvinvointialueen toimielimissä. Nykymallin mukaiset perusterveydenhuollon palvelut näyttävät Tuusniemellä heikkenevän. Toivottavasti suunnitellut korvaavat palvelut lähtevät toimimaan hyvin ja riittävästi resursoituina. Seuraavina kokonaisuuksina uudistuksen kohteina taitavat olla muun muassa vammaispalvelut ja erikoissairaanhoito. Tästä ei vielä ole sen enempää tietoa.
Toivotan jokaiselle blogin lukijalle hyvää ja rentouttavaa kesää.
Timo Kiviluoma
20.12.2023
Tätä blogia kirjoittaessani vuosi 2023 alkaa olla jo loppusuoralla ja joulu lähestyy. Vuoden viimeinen valtuuston kokouskin on jo takanapäin. Keskeinen asia valtuuston viime kokouksessa oli vuoden 2024 talousarvio. Edellisvuoden tapaan se herättää itsessäni kahtalaisia ajatuksia. Ensinnäkin talouden tasapainoon saattamisessa riittää tekemistä. Toisaalta kunnan järjestämisvastuulla olevat palvelut on ensi vuodelle turvattu kuntalaisille kuta kuinkin entisellä tasolla. Vuosi 2024 on kunnan investoinneissa voimakkaasti peruskorjaukseen painottuva. Suurimmat kohteet ovat Lamminpään vedenottamon peruskorjauksen loppuun saattaminen sekä kirjaston kattoremontti ja salaojituksen uusiminen.
Hyvinvointialue on tuottanut sote-palvelut nyt lähes vuoden ajan. Tässä vaiheessa voi jo vähän tarkastella, miltä sen käynnistyminen näyttää. Jo etukäteen oli tiedossa, että kyseessä on massiivinen organisaatiomuutos ja ettei mitenkään kaikki voi toimia tämän vuoksi hyvin heti vuoden alussa. Kunnantalon suunnasta katsottuna sote-palveluista tiedottaminen jäi ehkä hieman liian pieneen rooliin uudella palvelujen tuottajalla. Tämä ilmeni koko vuoden alkupuoliskon siten, että kunnantalolle tuli epätietoisilta kuntalaisilta melko paljon yhteydenottoja. Tämänhetkisen tiedon mukaan kuntalaisten tarvitsemat sote-palvelut löytyvät kunnassamme ensi vuoden puolellakin ainakin pääpiirteissään tutuista paikoista ja niissä on usein myös entuudestaan tuttua henkilökuntaa palvelemassa. Aika sitten näyttää, miten palveluverkkoa hyvinvointialue muokkaa tulevaisuudessa toimialueellaan.
Kuntakentälläkään ei ole pitkiin aikoihin eletty mitenkään staattisessa toimintaympäristössä. Uutta uudistusta on jo tuloillaan, vaikka edellinen on hädin tuskin saatu jollakin tavalla maaliin. Tämä on tilanne nytkin. TE-palvelu-uudistusta on valmisteltu koko vuosi ja se työ jatkuu ensi vuonnakin. Vuoden 2025 alusta valtion työ- ja elinkeinopalvelut siirtyvät liikkeen luovutuksen periaattein kuntien järjestämisvastuulle. Pohjois-Savon alueelle on tulossa kolme vastuukuntamallilla toimivaa työllisyysaluetta. Tuusniemi tulee kuulumaan maakunnan keskiseen työllisyysalueeseen, jossa vastuukuntana tulee toimimaan Kuopion kaupunki. Tätä koskeva yhteistoimintasopimus on Tuusniemelläkin valtuustossa hyväksytty.
Vaikka yhteiskunnassa on tällä hetkellä muun muassa taloudellista synkkyyttä ja epävarmuutta ilmassa, niin tästäkin kansakuntana selviämme. Talouden asiantuntijat arvioivat varovaisesti, että ensi vuoden lopulla maamme taloudessa voisi tapahtua jo käänne parempaan suuntaan. Nyt on hyvä kääntää ajatuksia myös joulun, valon ja ilon juhlan odotukseen. Toivottavasti mahdollisimman moni voi rentoutua joulun odotuksen parissa sekä myös levätä ja hiljentyä joulun viettoon.
Haluan lopuksi toivottaa sinulle, blogini lukija rauhallista joulua 2023 ja hyvää uutta vuotta 2024.
Timo Kiviluoma
19.6.2023
Tuusniemellä vietettiin Vaikuta! -teemapäivää toukokuun lopulla. Kohderyhmänä tapahtumassa olivat peruskoulun 6–9 luokkalaiset. Tilaisuuteen sain kirjoittaa kunnanjohtajan tervehdyksen. Vastavuoroisesti koululaiset täyttivät lapuille kunnanjohtajalle kysymyksiä ja kommentteja. Näitä tulikin varsin runsaasti. Joitakin nostoja kysymyksistä ja niihin antamiani vastauksia oli esillä paikallislehti Koillis-Savossa. Olen lukenut kaikki palautteet ja kysymykset. Näiden perusteella voi todeta, että Tuusniemellä käy koulua fiksua porukkaa. Kysymykset ja palautteet olivat lähtökohtaisesti hyvin nuorten jokapäiväistä arkea koskettavia tai sitten kunnanjohtajaan ja kunnanjohtajan työhön liittyviä. Lämmin kiitos nuorille kysymyksistä ja palautteista.
Osa esille nousseista asioista oli sellaisia, joihin pystyn vaikuttamaan ja pidän ne mielessäni. Jotkin esille nousseista asioista eivät ole enää kunnassa päätettäviä asioita. Näistä esimerkkinä vaikkapa nuorten mielenterveysongelmiin lisäpanostus on nykyään Pohjois-Savon hyvinvointialueen järjestämisvastuulla. Kaiken kaikkiaan nuoret ovat suhtautuneet Vaikuta! -teemapäivään vakavasti ja selvästi pohtineet oman ympäristönsä asioita ja niihin vaikuttamistarpeita. Tämä on osa arvokasta kuntalaispalautetta.
Vuoden alkupuoliskoa taaksepäin katsoessa voi todeta, että sote-palvelujen siirtyminen kuluneen vuoden alusta lukien näkyy kunnan toiminnoissa. Siihen liittyvä tiedonkeräyshässäkkä on päättynyt. En ole välttynyt myöskään siltä kokemukselta, että sote-palvelujen järjestämistahon muutos on näkynyt myös kuntalaisten arjessa, myös epätietoisuutena. Tähän johtopäätökseen olen tullut niin itselleni kuin kuntaorganisaatioon ylipäätään tulleen, tähän aihepiiriin liittyvän kuntalaisten yhteydenottotulvan perusteella. Epäselvyyttä on ollut alkaen ihan hyvinvointialueen palveluihin liittyvien yhteystietojen löytymisestä. Kesää kohti kuntalaisten tämän aihepiirin yhteydenotot kuntaan ovat vähentyneet, joten pikkuhiljaa tämän aihepiirin asiat tarvittavine yhteystietoineen ovat kuntalaiset tavoittaneet.
Toivotan jokaiselle blogin lukijalle hyvää ja rentouttavaa kesää.
Timo Kiviluoma
7.12.2022
Vuosi 2022 on kääntynyt jo loppusuoralle ja talvikin on jo tehnyt tovin tuloaan. Vuoden viimeinen valtuuston kokouskin on jo takanapäin. Keskeinen asia valtuuston viime kokouksessa oli vuoden 2023 talousarvio. Se herättää itsessäni kahtalaisia ajatuksia. Ensinnäkin talouden tasapainoon saattamisessa jäi vielä urakkaa. Toisaalta kunnan järjestämisvastuulla olevat palvelut on ensi vuodelle turvattu kuntalaisille kuta kuinkin entisellä tasolla. Investointien osalta kokonaisuus näyttää jopa monia edellisvuosia paremmalta. Vaikka tiukassa taloustilanteessa investointeja joudutaan miettimään tarkkaan, on ensi vuonna tarkoitus toteuttaa monia kunnan elinvoimaa vahvistavia investointitoimenpiteitä. Mainittakoon esimerkkinä päiväkodin ulkoleikkivälineiden uusiminen, jääkiekkokaukalon laitojen uusiminen, uimalan peruskorjaus sekä rantabulevardin siltojen ja huvimajojen uusiminen. Kunta myös peruskorjaa infrastruktuuriaan.
Kunnantalolla koko vuotta on leimannut valmistautuminen Pohjois-Savon hyvinvointialueen käynnistymiseen vuoden 2023 alussa. Valmistautumisen tahti on loppuvuotta kohti selvästi kiihtynyt. Vaikka kuntien rooli tässä prosessissa on lähinnä sote-palvelujen perustietojen kerääminen ja luovuttaminen hyvinvointialueelle, on tekemistä tässäkin muun työn ohessa riittänyt. Vaikka kuntalaisten sote-palvelujen järjestäjätaho vaihtuukin, kuntalaisten tarvitsemat sote-palvelut löytyvät kunnassamme ensi vuoden alussakin tutuista paikoista ja niissä on usein myös entuudestaan tuttua henkilökuntaa palvelemassa. Aika sitten näyttää, miten palveluverkkoa hyvinvointialue muokkaa tulevaisuudessa toimialueellaan.
Kun meneillään olevaa vuotta tarkastelee kokonaisuutena, niin voimme todeta, että hyvin poikkeuksellisia aikoja edelleen elämme. Pari edellistä vuotta kului koronan keskellä. Tästä epidemiasta emme kuluneenkaan vuoden aikana päässeet eroon, mutta onneksi useimmiten sairastuminen ei ole ottanut yhtä koville kuin taudin aikaisemmissa varianteissa. Toinen maailmaa sekoittava asia on alkuvuodesta alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Sen lisäksi, että sota on aiheuttanut suunnatonta kärsimystä Ukrainassa, se on myös sekoittanut maailman taloutta ja käynnistänyt Suomessakin kovan inflaation. Hinnat ovat nousseet rajusti, eikä sille kehitykselle ole nopeaa loppumista luvassa. Monien tuoteryhmien osalta on myös viiveitä toimituksissa esimerkiksi komponenttipulan vuoksi.
Vaikka nyt on monenlaista synkkyyttä ja epävarmuutta ilmassa, niin tästäkin kansakuntana selviämme. On selvitty ennenkin monista pahoista tilanteista. Nyt joulun lähestyessä on hyvä kääntää ajatuksia myös joulun, valon juhlan odotukseen. Parin vuoden tauon jälkeen on taas monessa paikassa järjestelyt käynnissä joulun ajan tapahtumien toteuttamiseksi. Toivottavasti mahdollisimman moni voi rentoutua joulun odotuksen parissa sekä myös levätä ja hiljentyä joulun viettoon.
Haluan lopuksi toivottaa sinulle, blogini lukija rauhallista joulua 2022 ja hyvää uutta vuotta 2023.
Timo Kiviluoma
kunnanjohtaja
22.6.2022
Kunnanjohtajan blogi
Tätä tekstiä kirjoittaessani vuosi alkaa olla puolivälissä ja kesä hehkeimmillään. Kunnan viime vuoden tilinpäätös on valtuustossa käsitelty ja kohta alkaa olla käsillä kuluvan vuoden puolivuotiskatsauksen laatiminen. Kunnantalolla arjessa näkyy selvästi ensi vuoden alussa aloittavan hyvinvointialueen valmistelu. Vaikka kunnissa asiasta ei varsinaisesti ole valmisteluvastuuta, kunnat tekevät käytännössä tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen valmistelijoiden kanssa vastaamalla melko kiivaassakin tahdissa tuleviin tietopyyntöihin. Näin sote-palvelujen luovuttajaorganisaation näkökulmasta katsottuna näyttää, että palvelujen siirtämisessä ja käytännön organisoinnissa on kiirettä, jotta kansalaiset saavat palvelut keskeytyksettä ensi vuonnakin. Toivottavasti sote-palvelujen palveluverkko säilyy mahdollisimman kattavasti lähipalveluina. Tästä asiasta kunnissa ei ole tällä hetkellä tietoa.
Kunnan päivitetty strategia on myös hyväksytty keväällä valtuustossa. Strategian päivityksessä sen yksityiskohtia hiottiin ja kunnan strategisia tavoitteita terävöitettiin. Siihen voi käydä tutustumassa tarkemmin kunnan kotisivuilla. Strategialla on tarkoitus mennä eteenpäin neljä vuotta ja siinä pyrittiin ottamaan huomioon hyvinvointialueelle siirtyvien sote-palvelujen vaikutus kunnan toimintaan jatkossa. Nähtäväksi jää, onko perusteltua vielä kerran tehdä nykyiseen kuntastrategiaan päivitys sen voimassaoloaikana.
Syksyllä alkaa kunnan ensi vuoden talousarvioprosessi aikaisempiin vuosiin verrattuna poikkeavista lähtökohdista. Ensi vuoden talousarvion menopohja on alle puolet entisestä. Valtionosuuksien summa on negatiivinen ja pakkasen puolella oleva osuus valtionosuuksista kuitataan nähtävästi kotikuntakorvauksista. Verotuloista jää kunnille nykytilanteeseen nähden karkeasti puolet. Eli niin tulot kuin menotkin laskevat merkittävästi. Samoin kunnan henkilökunnan lukumäärä puolittuu. Kunnan toiminnoissa keskiöön kohoaa sivistystoimen palvelut.
Toivotan jokaiselle blogin lukijalle hyvää ja rentouttavaa kesää.
Timo Kiviluoma