Sosiaali- ja terveyspalvelut

 

Koronaohje, päivitetty 16.3.2020

Kuopion kaupungin terveysasemilla ei anneta kiireettömiä vastaanottoaikoja 13.3.2020 alkaen toistaiseksi, kunnes epidemiatilanne selviää. Myöskään hoitajien vastaanottoaikoja ei anneta. Kiireellisissä tapauksissa tulee edelleen soittaa omalle terveysasemalle (044 718 3005) tai virka-ajan ulkopuolella neuvontanumeroon 116 117.

Paras tapa suojautua koronavirukselta ja muilta hengitystieinfektioilta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Hyvä käsihygienia on keskeisessä roolissa tartuntojen ehkäisemisessä.

Kädet pestään runsaalla vedellä ja saippualla erityisesti ennen ruokailua. Muista myös suojata suusi ja nenäsi, kun yskit tai aivastat.

Miten toimit, jos epäilet saaneesi tartunnan?

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata. Jatkossa näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai Päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.

Lue lisää: kuopio.fi/-/kaikkia-koronavirusepailyja-ei-enaa-testata Jos sinulla on hengitystieoireita, mutta olet hyväkuntoinen, ole kotona ja noudata yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita. Ota yhteyttä omalle terveysasemallesi tai virka-ajan ulkopuolella Päivystysapuun 116 117 vain, jos et pärjää näillä kotihoito-ohjeilla: terveyskyla.fi/keuhkotalo/tietoa-keuhkosairauksista/hengitystieinfektiot/itsehoito

 Ja muistathan, että mikäli et pärjää kotihoito-ohjeilla, ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista. Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa tai influenssaa, pysy kotona oireiden alkamisesta vähintään viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän ajan.

Ota terveyspalveluihin aina ensin yhteyttä puhelimitse. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Virka-aikana ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen: 0447183005

Virka-ajan ulkopuolella soita päivystyksen neuvontanumeroon 116 117.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita.

Ajankohtaistatietoa koronatilanteesta löytyy:

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset

Kuopion kaupungin sivuilta: https://www.kuopio.fi/-/ajankohtaista-tietoa-koronavirukses-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Ffi%2Fetusivu

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin sivuilta: https://www.psshp.fi/uutiset